Coraz częściej dostrzegamy śnieżnobiałe uśmiechy u znajomych, lub u celebrytów patrzących na nas z bilbordów, telewizji, gazet, reklam, zewsząd. Wydaje się, że zdrowy biały uśmiech zaczyna być w dzisiejszych czasach standardem i wyznacznikiem statusu. Według badań osoby z wybielonymi zębami są oceniane przez respondentów jako atrakcyjniejsze i bardziej wiarygodne. Trzeba przyznać, że czy tego chcemy czy nie, cały czas oceniamy innych i jesteśmy oceniani. Dlatego warto zastanowić się nad wybielaniem zębów. Jednak każdy kto o siebie dba i ma na uwadze swoje zdrowie zada jedno ważne pytanie: Czy wybielanie zębów niszczy szkliwo? Bez dwóch zdań jest to bardzo dobrze i rozsądnie postawione pytanie, przecież wszyscy chcemy jak najlepiej dla swojego zdrowia i nie chcemy sobie szkodzić. Dowiedz się więcej na temat preparatu do wybielania zębów oraz tego co jeść po wybielaniu.
Wybielanie zębów nie niszczy szkliwa

Wybielanie zębów obrosło w wiele różnych mitów, które należy wyjaśnić. Podczas wybielania zębów szkliwo się nie niszczy. Szczególnie metody w których poziom stężenia środka wybielającego oscyluje w granicach paru procent są bezpieczne dla szkliwa i dziąseł. Jedną z popularnych metod która przyszła do nas z Ameryki są paski wybielające, które podczas 7 dniowej kuracji, noszone wieczorem przez 30 minut wybielają zęby o kilka tonów. Szkliwo się nie niszczy, jedynie przez parę dni można odczuwać delikatny dyskomfort związany z nadwrażliwością zębów, które utraciły trochę wody i muszą ją odzyskać. W tym okresie zalecamy aby unikać kwaśnych potraw takich jak cytrusy, jabłka, żelki. Nie należy też jeść i pić potraw bardzo zimnych, jak lody, zimna woda, zimne mleko, ani potraw gorących, w tym bardzo ciepłej kawy i herbaty. Po tym okresie przejściowym nasze zęby pozostają wybielone przez następne 6 do 12 miesięcy, a szkliwo po paru dniach przestaje być wrażliwe i możemy wrócić do jedzenia ulubionych potraw. Dowiedz się też czy wybielanie zębów boli.